2016. augusztus 18., csütörtök

Házi tészta készítés

Az elmúlt fél évben többnyire teljes kiőrlésű tésztát használtunk itthon. Viszont nem mindig kedvező az ára a boltokban, így jött az ötlet, miért ne csináljam meg otthon?
Dédimamám mindig is nagy tésztagyártó volt, gondoltam megkérem, hogy segítsen nekem.
Íme a roppant bonyolult recept és az elkészítésmód:
Hozzávalók:
- 1 kg teljes kiőrlésű  liszt
- 7-8 db tojás 

A hozzávalók aránya amúgy elég relatív. Nagymamámmal gyúrtam meg tegnap a tésztát és egy tipikus nagymamás választ kaptam az arányokra: "annyi liszt kell a tojáshoz, amennyit felvesz". Szerintem ez a mondat minden kezdő szakács rémálma. (Sógornőm is pont erre panaszkodott egyik nap. )


Szóval a lisztet beleöntöttük egy tálba és beleütöttük a tojásokat. Elkezdtük összemorzsolni, majd gyúrni a tésztát. Addig gyúrtuk, míg egy se nem kemény, se nem puha tésztát kaptunk. 10 percig érdemes hagyni egy kicsit szikkadni. Nem jó, ha túl puha a tészta, mert akkor könnyen szakad. 
Rúd formájúra nyújtottuk, majd felkarikáztuk. Ezeket a tésztakarikákat kinyújtottuk ki a tészta készítő géppel kb 1-2 mm vastagságúra. Az asztalra tettünk egy tiszta terítőt, a kinyújtott darabokat arra terítettük ki száradni. Fél óra - 1 óra legalább kell a tésztának, hogy még így is szikkadjon egy kicsit, hogy később ne ragadjon össze.

Amúgy a gép, amivel a tésztát nyújtottuk nagymamám egyetlen öröksége az apukájától. Anno még Németországból hozta dédipapám a mama keresztanyjának, ő meg a mamámnak adta. Mama meg végül a dédinek adta, aki ki is használta a kis gépet az elmúlt évek során, elmondása szerint több mázsa tésztát készített már vele. Amúgy miközben készítettem a tésztát szigorúan ellenőrizte a munkámat, nehogy elrontsak valamit. :)

Miután száradt egy kicsit a tészta letekertük a gép metélő részén is, így kaptunk vagy 1 m hosszú széles metélteket. Nagymamám ötletes szárítót talált ki ezeknek a csíkoknak, a szék támlájára egy partvis nyelet támasztottunk, letakartuk egy terítővel és erre tudtuk fellógatni a tésztát.
Sajnos a további folyamatokból most kimaradtam, de elmondásuk szerint éjszaka már megszáradt annyira a tészta, hogy egy papír dobozba beletehessék. (jobb a papír doboz, mint egy zacskó, így jobban kiszárad a tészta)

Már alig várom, hogy főzhessek belőle valami finomat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése