2016. március 27., vasárnap

Teljes kiőrlésű kalács



Mostanában próbálok egészségesebben főzni/sütni, ezért is készítettem idén húsvétra egy teljes kiőrlésű kalácsot. A munkahelyemen működött egy ideig egy pékség, innen szereztem a receptet, csak kicsit átdolgoztam. Íme:
Hozzávalók:
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 kk. só
- 3 ml folyékony édesítő (kb. 2 ek. cukor)
- 2 db tojás
- 3 dl langyos tej
- 70 g olvasztott margarin
- 2 dkg friss élesztő




A tejet megmelegítettem és egy tálba öntöttem. Hozzá kevertem az édesítőt, 1 db tojást, az olvasztott margarint és belemorzsoltam az élesztőt. Pár percig hagytam ezt a keveréket pihenni (addig felraktam főni a húsvéti sonkát). Ezután hozzákevertem a lisztet és a sót, majd elkezdtem kézzel dagasztani. Ha túlságosan ragad a tészta egy kis lisztet még szórhatunk rá. Egy kellemesen rugalmas tésztát kaptam.
Letakarva meleg helyen 30 percig pihentettem. Ezután 6 gombócot csináltam belőle, mérleggel lemértem, hogy biztos egyformák legyenek. Letakarva úja 10 percig hagytam kelni a tésztát.
Ebből az adagból két átlagos méretű kalács jön ki. A gombócokból rudakat gyúrtam és egy egyszerű hármas fonással összefontam. Az egyik adagot koszorúként összefontam ( a végeit összeillesztettem)
Miután a tetejét megkentem felvert tojással újabb 30 percig kelni hagytam. Kb. a duplájára kelt meg a tészta.
ez idő alatt 190°C-ra előmelegítettem a sütőt. Kivajazott tepsire tettem és kb 40 percig sütöttem őket.
Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés: én egy kis fahéjjal is megbolondítottam a tésztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése