Idén először sütöttem testvéri segítség nélkül mézeskalácsot, régebben mindig a nővérem készítette. Találtam egy nagyon egyszerű receptet, ráadásul még finom is. Érdemes kipróbálni! Íme a recept:
Hozzávalók 9 tepsire való kalácshoz:
- 7 bögre liszt
- 1 és 1/2 bögre porcukor
- 21 dkg margarin
- 3/4 bögre méz
- 3 tojás
- 3 tk. sütőpor
- 4 ek. mézeskalács fűszerkeverék
Miutánkimértem a mézet, megolvasztottam és egy keverőtálba öntöttem. Ugyan ezt tettem a margarinnal is, majd alaposan összekevertem a mézzel. Ehhez a masszához öntöttem apránként a lisztet, a porcukrot, a sütőport és a fűszerkeveréket. Még mielőtt teljesen összegyúrtam volna, hozzákevertem a tojásokat is.
Eleinte nagyon ragadt a tésztám, ezért szórtam hozzá még egy kevés lisztet, majd pár percig folyamatosan gyúrtam. Könnyen formázható tésztát kaptam. Apránként kinyújtottam és kiszúrtam belőle a (többnyire) karácsonyi formákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. Nem kellett túl nagy helyet kihagynom 1-1 kalács között, mert szerencsére nem nőttek össze.
Ebből az adagból, ha jól emlékszem 9-10 tepsit tudtam megtölteni. Mivel elég későn sütöttem már, egy adagot eltettem másnapra a hűtőbe. Azzal a tésztával már kicsit nehezebben tudtam dolgozni, amíg fel nem melegedett egy kicsit.
Ez egy alap receptnek a triplája, tehát nevezhetjük ünnepi adagnak is. :)
Sok időm nem volt rá, de azért néhányat kidíszítettem. Felvert tojásfehérjéből, étkezési keményítőből és porcukorból készítettem cukormázat. A vékonyabb vonalak megfestéséhez fogpiszkálót használtam, a nyomózsákot idén nem volt erőm elővenni. Egy ideig hagynom kellett (volna) száradni a sütiket. (nagyon gyorsan elfogytak a színes darabok)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése