2014. május 21., szerda

Vadas zsemlegombóccal


Tegnap az egyik nagy kedvencemet próbáltam elkészíteni. Sertéshúst használtam a marhahús helyett, de így is nagyon finom lett, hála anya kis közreműködésének. Íme a recept:




Hozzávalók:
- 45 dkg sertéscomb
- 2 fej hagyma
- 4 db répa
- 3 db fehérrépa
- babérlevél
- cukor
- só
- bors
- mustár
- szalonna vagy bacon
- liszt

A gombóchoz:
- 1 db tojás
- 6 ek liszt
- 0,5 dl víz
- 3 tk. só

Először megpucoltam a zöldségeket és hagymát, és felkarikázva feltettem őket főni egy edény vízbe. Dobtam a vízbe 4 db babérlevelet. Közben a húst megmostam és szeletekre vágtam. Miután kicsit kiklopfoltam hústűvel rátűzdeltem a szalonnadarabokat.  A feltűzdelt húsokat együtt főztem meg a zöldségekkel. Ízesítettem sóval és borssal. Mikor már megfőtt a hús, kivettem vízből a babérlevelekkel együtt. A zöldségeket botmixerrel pürésítettem. Egy másik edényben olajat melegítettem, hozzákevertem 1 ek. lisztet és 2 ek. cukrot karamelizáltam. Erre öntöttem rá a pürét. Mikor már elkezdett forrni, ízesítettem 2 ek. mustárral, citromlével, 4-5 ek. cukorral. Ízlés szerint lehet még keverni hozzá egy kis konzerv sűrített paradicsomot is.
A főtt húst serpenyőben még egy kicsit megsütöttem.
A zsemlegombóchoz nokedli tésztát készítettem tojásból, lisztből, vízből és sóból. A zsemlét felkockáztam és melegszendvicssütőben megpirítottam. Ezt belekevertem a tésztába és hagytam pár percig állni, hogy jól megszívja magát a zsemle. Közben feltettem vizet főni olajjal és sóval. Mikor már forrni kezdett, belekanalaztam apránként a gombócokat. Pár perc alatt el is készült. Leszűrtem róla a vizet és már tálaltam is.
Jó étvágyat hozzá!


2 megjegyzés:

  1. en mindig a maradt porkoltbol masnap csinalok vadast.megfozom a zoldsegeket baberlevellel es a hus szaftjat is osszeturmixolom vele es beizesitem ahogy a mustarral

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én ezt most csináltam életemben először, anya a specialista :)

      Törlés